AYTAŞ “DEĞERLİ MADEN FİYATLARI TAHMİNLERE GÖRE ŞEKİLLENSE YÜZBİNLERCE İNSAN OTURDUĞU YERDEN ZENGİN O
Kuyum sektörünün kalbinin attığı Kapalıçarşı, Çemberlitaş ve Nuruosmaniye üçgeninde hemen hemen her gün bir başka TV kanalının canlı yayın aracını görüyoruz. Mikrofonu eline alan muhabir karşısına ilk çıkan kişiye hemen değerli maden fiyatları, tabi ki özellikle altının geleceği ile ilgili tahminler soruyor. Bu soruya muhatap olan kişilerde “Bilmiyorum” cevabını vermektense mutlaka kendilerine göre bir yorum yapıyorlar. Tabi ki ciddi verilere, bilgi donanıma sahip olmayan ve bu verili etkin analiz edebilecek eğitimde olmayan kişilerin tahminleri genellikle yanlış çıkıyor. Ülkemizin önde gelen Değerli Maden Tedarik kuruluşlarından biri olan Eren Has Grup Genel Müdürü Hakan Aytaş; sokak arasında yapılan, hiçbir bilgiye, veriye, analize dayanmayan ayaküzeri bu tahminlere hiç kimsenin itibar etmemesi gerektiğini, değerli maden fiyatlarının geleceğini bilen kişiler olsa, yüzbinlerce oturduğu yerde zengin olan insanlar olurdu açıklamasında bulundu.
Altın fiyatlarında bu yıl oldukça fazla hareketlilik yaşanıyor. Bir hafta iniyor bir hafta çıkıyor. Altının hızına yetişmek oldukça zor. ‘‘Çıkarken mi almalı daha fazla çıkmadan? İnerken mi almalı yoksa daha da iner beklemek mi lazım?’’ gibi birçok soru gerçek cevaplarını bulamadan, tabelaya günlük rakamlar geliyor. Birçok kişi altın ihtiyacını karşılamak için gerçekleştireceği alışverişi, işin ehli olmayan ve herhangi bir bilgi birikimine sahip olmayan kişilerin yönlendirmesine bırakıyorlar. Eren Has Grup Genel Müdürü Hakan Aytaş; değerli maden fiyatlarıyla ilgili tahminde bulunacak kişilerin çok ciddi bir altyapıya sahip olmaları, yıllarca ekonomi alanında eğitim görmüş olmaları gerektiğini ve hem global hem de yerel çeşitli bilgiler arasında bağ kurarak, analiz edebilme yetisinin bulunmasının gerektiğini söyledi.
Aytaş günü kurtarmak adına TV kanallarındaki muhabirlerin Çarşı’da önüne çıkan ilk kişiye altın fiyatlarıyla ilgili gelecek tahmini soruları sorduğunu ve bu altyapısı olmayan kişilerin yaptıkları tahminlerin hemen hemen tamamının doğru sonuçlanmadığını, büyük bir kitlenin yanıltıldığını vurguladı. Aytaş sözlerine “Biz yıllardır kendi müşterilerimiz dâhil olmak üzere hiçbir zaman altının geleceği ile ilgili tahminlerde bulunmadık. Ne olur? Sorusuna vereceğimiz her cevap yalan olur” diyerek devam etti.
Televizyon kanallarının ekonomi programlarında profesyonel piyasa analistlerinin ve ekonomi uzmanlarının açıklamalarının yer aldığını, bu kişilerin yaptıkları tahminde kesin ifadeler kullanmadıklarını ve açık kapı bırakarak değerlendirmede bulunduklarını vurgulayan Aytaş; “ Dünya genelinde bu tip tahminler, firmaların geleceğiyle ilgili öngörüler, çok disipline edilmiştir. Bizde ne yazık ki herhangi bir yaptırım olmadığı için 19 yaşındaki delikanlıya da mikrofon uzatılabiliyor. Burada medyaya da önemli bir sorumluluk düşüyor.
Muhabir kime mikrofon uzattığını ve kimden yorum aldığını çok iyi analiz etmesi gerekiyor. Eğer muhabir bunu yapmıyorsa, haber şefi bu konuyla ilgilenmeli ve muhabirini bilinçlendirmelidir. Ben hem sektör mensuplarımıza hem de vatandaşlarımıza bu tip tahminlerden uzak durmalarını salık veriyorum. Buna karşılık duygularına göre de hareket etmesinler. Bazı veriler bazı rakamlar ortadayken, ben çıkacağına veya ineceğine inanıyorum gibi duygusal bir içsel tahmin geliştirmekte gerçekle bağdaşmayacaktır” diye konuştu.