TASARIMDAKİ SİHİR: DE GRİSOGONO’NUN ZANAATINA ŞAHİT OLUN
Olağanüstü taşlar, kesimler, renkler, ışık, hacim, hareket ve sanat dolu yerleştirme teknikleri ile İsveçli De Grisogono yarışılamaz bir işçiliği bir araya getiriyor. Marka, 2016 yılında 28. Biennale des Antiquaires Paris’te en yüksek kalite elmaslar ve taşlara odaklanmış ‘Folies’ koleksiyonunu tanıttı.
Savoir Flair’e verdiği özel ropörtajda Fawaz Gruosi’nin kurduğu marka Folies koleksiyonunun oluşumundaki sahne arkasına ve koleksiyonun en önemli parçası olan ‘Folies’ yüzüğünün işçiliğine ışık tutuyor. Girsogono’nun yetenekli zanaatkârlarının elinden 62 karatlık elmas-yakut yüzüğün çıplak taştan parmağa geçiş hikâyesine şahit olun.
1. “Model ve çizim Fawaz Gruosi tarafından kabul edildikten sonra kuyumcuların asıl işi başlıyor. Çizime dayalı bal mumumdan bir model oluşturuluyor, yüzüğün hacmini ve ne kadar taşa gerek olduğu, aralardaki boşluklar gibi detayları görebilmek için kritik bir adım. Amaç mükemmel bir estetiğe ulaşmak. Yüzükle ilgili birçok detay ilk önce balmumunda yaratılıyor ve daha sonra kalıplarla altın olarak dökülüyor. Daha sonra bu kalıplar çıkarılıp gerekli temizlikten sonra son ürünü yerine getirmek için cilalanıyor ve istenen taşlar yerleştiriliyor.”
2. Yüzüğün arkası markanın özgün modeli olan önceden çalışılmış açık volütleri gösteriyor. Bu noktadan sonra yerleştirmenin yapılması için elle ve bir testereyle tek tek delik açmak gerekli.
3. 2000 yılında çok yüzlü briolette kesim taşlar görücüye çıktığından beri Grisogono kendi taş yerleştirme tekniğini geliştirmeye ve çok yüzlü taşların kullanımını yeniden icat etmeye devam ediyor. 47 briolette kesim yakutlar altın bir iplik yardımıyla, el ile tek tek altın yüzüğe dikiliyorlar. Bu haraketli brioletteler 44.20 karatlık yakutlara inanılmaz bir taç yaprağı görüntüsü kazandırıyor.
4. Bütün elementler bittiğinde ve yerleştirmeye hazır hale geldiğinde kuyumcu önceden her şeyin yerine uyduğuna emin olmak için bir deneme yapıyor.
5. Merkezdeki taşın tam oturduğuna ve estetik göründüğüne emin olmak için altın bir sepetin içine koyuyor.
6. Bu göz alıcı 14.20 karatlık elmas merkezde olmayı ve çevresindeki yakutlarla yükselmeyi hak ediyor.
7. Deneme amaçlı kuyumcu bütün elementleri bir araya getirir; metal bir plakayı vidalar ile yüzüğe yerleştirip açık volütler ile yüzüğe vidalar.
8. Bütün içerik toparlanıp kontrol edildikten sonra elementler bu sefer gerçek yerleştirme için yeniden bir birlerinden ayrılır.
9. Dişler aşağı alınıp kısaltılır ve yakutlar yerlerine yerleştirilir.
10. En son bir araya getirmeden sonra altın parçaları siyah rodyum ile kaplanır, bu da bu inanılmaz objenin neredeyse bittiği anlamına gelir. Son ve önemli bir adım ise kalite kontrolü. Bu adım da tamamlandıktan sonra bu inanılmaz yüzük şanslı sahibinin parmağına gitmeye hazır.